Welkom bij het EK bajes voetbal en Nederland tikt hier nog wel mee

Redactie 20 jun 2018 Entertainment

Helaas, we hebben het niet mogen redden tot het WK voetbal in Rusland. Hopelijk kunnen we onze hoop richten op voetbal achter de tralies. Vrijdag is het namelijk zover, een internationaal toernooitje bajes voetbal.

Zie je het al voor je? Gedetineerden die een balletje met elkaar trappen. Dat wordt geheid op de vuist gaan, zou je zeggen. Maar nee, dat gebeurt blijkbaar niet. De vorige twee edities gingen er rustig aan toe op wat gevloek na. Voor hen is het natuurlijk ook afgelopen als je met een andere gedetineerde op de vuist gaat. Bij het toernooi doen (ex)-gedetineerden en medewerkers uit Duitsland, Ierland en België mee en tegen elkaar strijden op de binnenplaats van de gevangenis in Dordrecht.

Breinbreker

Want vooral de teamselectie is een breinbreker. Lang niet elke gevangene komt in aanmerking. Zedendelinquenten, levenslang veroordeelden, vluchtgevaarlijke criminelen, of gevangenen die betrokken zijn in een ‘mediagevoelige’ strafzaak: ze vallen allemaal af, hoe goed ze ook kunnen voetballen. Drugssmokkelaars die onlangs door de mand vielen tijdens een urinecontrole hebben vette pech. Ook bajesklanten die zich niet aan de regels hebben gehouden of agressief waren, vallen buiten de boot.

Wie blijven er dan nog over? ,,Gevangenen die in de laatste fase van hun straf zitten en zich goed hebben gedragen”, verduidelijkt Robert Meijer, woordvoerder van de penitentiaire inrichting Dordrecht. En dan zijn er nog de persoonlijke vetes waar rekening mee gehouden dient te worden. ,,Die gedetineerden zetten we niet bij elkaar of tegenover elkaar. Dat is niet anders dan op de afdeling.”

Slidings

De teams spelen vijf tegen vijf en moeten zich houden aan afwijkende spelregels. Het veld is kleiner dan normaal, de wedstrijd duurt slechts 12 minuten en de bal mag niet worden ingegooid. Slidings en lichamelijk contact zijn niet toegestaan. Zware overtredingen worden bestraft met een tijdstraf van 2 minuten.

In tegenstelling tot het EK in Veenhuizen in 2017 is er nu geen tribune. Gedetineerden van andere Dordtse afdelingen mogen wel langs de zijlijn staan, maar wisselen elkaar af in kleine ploegjes.

Aan het toernooi doen gevangenen mee uit cellencomplexen in Dordrecht, Krimpen aan de IJssel, Sittard en Veenhuizen. Zij arriveren vrijdagochtend in beveiligde busjes en gaan diezelfde avond nog naar ‘huis’. Andere deelnemers zijn een groep bewakers uit Dordrecht – enkel bestaande uit mannen –, maatschappelijke organisaties uit België en Duitsland en ex-bajesklanten uit Ierland. Ook FC De Rebellen is weer present. Dat team bestaat uit oud-profs die eerder in aanraking kwamen met justitie of verslaafd raakten, als Jean-Marie Pfaff, Andy van der Meijde, Theo Lucius, Royston Drenthe en Glenn Helder. Roelof Luinge is de scheidsrechter van dienst.

Beetje kut als de bal over de tralies wordt geschoten. Wie moet ‘m dan halen?

Bron: Ad.nl
Foto: Dienst Justitiële Inrichtingen / Rene Hut

Reageer op artikel:
Welkom bij het EK bajes voetbal en Nederland tikt hier nog wel mee
Sluiten