In Australië kost een pakje sigaretten binnenkort 25 euro

Redactie 23 aug 2018 Entertainment

Australië staat bekend als het land met het meest agressieve anti-rookbeleid ter wereld. Die naam maken ze weer eens waar, want binnenkort moet je in Australië voor een pakje sigaretten bijna 40 dollar dokken, wat omgerekend neerkomt op ruim 25 euro. Als dat niet afschrikt.

Superstreng

De verhoging komt voort uit een eerdere maatregel, want vorig jaar besloot de regering om de prijs van sigaretten elk jaar op 1 september met 12,5% te verhogen, in elk geval tot 2020. Naast die prijsstijging mag je bijna nergens in het land roken. Van het terras tot het strand tot de gevangenis, allemaal verboden. Alleen de straat of je eigen huis blijft zo ongeveer over om een portie nicotine in je longen te zuigen. Verder zijn ook alle afbeeldingen van sigarettenmerken verbannen.

Cigarette Smoking GIF - Find & Share on GIPHY

Resultaten

Dat heeft wel tot resulaten geleid, want uit onderzoek blijkt dat het aantal rokers in 1990 nog 27% was en dat dit in 2015 is gedaald naar 15%. Wel daalt het aantal rokers Down Under tegenwoordig nauwelijks meer, wat volgens expert ermee te maken heeft dat de e-sigaret verboden is in Ozzie.

Voor die 40 dollar die men per 1 september moet afrekenen voor een pakje peuken, krijgen ze er daar overigens wel 30 sigaretten voor terug in plaats van de 19 tabaksstaafjes hier. Mocht je denken: nou, dan neem ik toch lekker een paar cheap ass sloffen uit Bali mee naar Australië dan kun je het schudden, want je mag maximaal 25 sigaretten per persoon meenemen.

Money Smoking GIF - Find & Share on GIPHY

Prijzen in andere landen

Als je dacht dat Australië vooruitstrevend is, dan moet je eens naar Bhutan kijken, want daar is de verkoop van sigaretten helemaal verboden. Ons eigen Nederland behoort met een prijs van € 6,70 tot de duurdere middenklasse. Landen als Engeland (€11), Ierland (€9,10),  Noorwegen (€12) en dus Australië (€25) zijn nog altijd beduidend duurder.

Nu we toch in Australië zijn, hier 23 redenen waarom dit ondanks het rookbeleid het dodelijkste land ter wereld is. 

Reageer op artikel:
In Australië kost een pakje sigaretten binnenkort 25 euro
Sluiten