Hij voetbalde voor grote clubs als Inter Milan, Ajax en Everton en speelde zeventien interlands voor het Nederlands elftal . Hij had Ferrari’s en Lamborghini’s, verdiende 45.000 euro per week en speelde in stadions voor 90.000 mensen. Maar toen ging het bergafwaarts met de carrière van de rechtsbuiten. Cocaïne, drank, straatmadeliefjes en blessures gooiden gitzwarte roet in het mooie voetballeven. En nu? Nu gaat het gelukkig weer helemaal goed met Andy! Samen met zijn vriendin en Playmate Melisa heeft hij zelfs zijn eigen reallifesoap. Bovendien is Andy (34) bezig met de cursus Coach Betaald Voetbal en studeert hij voor kapper. FHM dronk een biertje met het stel en sprak over kleedkamerhumor, dikke auto’s en vrouwen.

Reallifesoap
Melisa: ‘SBS kwam naar ons toe of we mee wilden werken aan een reallifesoap. Daar moesten we even over nadenken, maar dat leek ons wel leuk. Het is toch een mooi document om later aan je kinderen te kunnen laten zien. Dan zit je met kerst thuis, zet je een dvd’tje op en kun je laten zien hoe het er vroeger aan toe ging.’
Andy:  ‘Ik heb best wel een zwaar leven achter de rug. Dit is ook om te laten zien dat het wel weer goed kan komen. En als je het niet had gedaan had je misschien spijt gekregen. Ik heb geen idee hoe mensen erop gaan reageren of dat het een succes wordt. Ik ben wel benieuwd naar de kijkcijfers. Dat vind ik wel leuk om te zien. Maar het maakt me niks uit wat mensen ervan vinden. Ik ben wie ik ben. Als mensen mij accepteren zoals ik ben dan vind ik dat tof en als ze mij niks vinden dan vind ik dat ook goed. Iedereen is vrij om te zeggen wat ‘ie vindt. Of het goed verdient? Nou, het is een leuk bedrag maar het is niet dat je zegt: ‘Wow’. We doen het niet voor het geld.’

De allerbeste
‘Ik was helemaal gek van Jari Litmanen. Die man had zo veel inzicht, was tactisch zo sterk. Hij was helemaal niet snel, maar hij wist precies op welke momenten hij wat moest doen. Litmanen was voor mij echt absolute top. Zlatan Ibrahimovic ook. Ongelooflijk goeie voetballer. Op de trainingen bij Ajax deed hij al wat hij nu bij PSG laat zien. We snapten er niks van dat hij op trainingen zo geweldig was, maar in wedstrijden niet hetzelfde kon brengen. In de Arena werd hij soms zelfs uitgefloten. Daarna heeft hij het natuurlijk fantastisch gedaan en is hij uitgegroeid tot wereldster.

De allergekste
‘Mido, Zlatan en ikzelf waren redelijk gek, maar Marco Materazzi komt bovenaan. Hij was degene waar ik veel mee omging bij Inter, want hij sprak Engels en ik sprak nog geen Italiaans. Het was een van mijn eerste wedstrijden bij Inter Milan en we stonden voor de wedstrijd in de catacomben. Hij stond maar te schreeuwen. Het leek wel of er ruzie was. Stond ‘ie een tegenstander te imponeren en te intimideren. ‘Als jij de bal aanraakt dan schop ik je kop eraf,’ schreeuwde hij. Het gekke was, hij deed het in de wedstrijd dus ook gewoon. Hij had echt schijt. Hij kan ook heel slecht tegen z’n verlies: was een dag voor de wedstrijd op de training. Ik bij de ene partij, hij bij de andere. We stonden 3-0 voor en ik gaf hem een panna. Iedereen ging tekeer. Daarna was hij aan het loeren op mij. Op gegeven moment krijg ik de bal aangespeeld, draai open en hij komt me toch met een gestrekt been inglijden. Een dag voor de wedstrijd he. Die kon ik dus niet meedoen. Ik heb nog steeds een enorme jaap in m’n been van die actie.’

‘Mido gooide Zlatan bijna dood’
Het was in de rust van Ajax-PSV. Mido en Zlatan hadden ruzie in de wedstrijd en dat ging maar door en door. In de rust gingen ze nog steeds tegen elkaar te keer. Toen zei Mido: ‘Nou moet je weggaan’, maar Zlatan ging nog steeds door. Toen gooide Mido een schaar richting het hoofd van Zlatan. Het is dat Zlatan net bukte om z’n tape los te maken anders had ‘ie ‘m vermoord. Maar goed, Ronald Koeman heeft Mido toen weggestuurd. Is hij in z’n Ferrari naar Schiphol gereden. Een week later komt hij terug en is z’n auto weg. Bleek dat ‘ie z’n wagen op kort parkeren had gezet. Helemaal verbaasd, haha. Hij was helemaal gek in z’n hoofd, maar in Egypte was hij echt de koning. We zijn weleens met Ajax naar Egypte gegaan, nou daar werd de rode loper voor hem uitgelegd hoor. Stonden er ook nog twee mannen met uzi’s voor hem klaar.

‘Zak patat’
‘Met Ronald Koeman heb ik altijd een heel goede band gehad. Die spreek ik nu nog steeds. Roberto Mancini daarentegen vond ik maar een prutser. Die was meer met z’n shawltje en z’n haar bezig dan met voetbal. Alberto Zaccheronni vond ik helemáál niks. Die heb ik een keer een zak patat genoemd haha. Dat kwam uiteindelijk in de Italiaanse media terecht, waarop ik m’n excuses moest aanbieden. En David Moyes, tja. Wat moet ik erover zeggen. Het is een heel koude man. Je hebt als speler niet het gevoel dat je een band met hem kan opbouwen. Ik heb bijna slaande ruzie met hem gehad. Dat was ook de reden dat ik niet meer speelde.’

Kleedkamerhumor
‘Met Richard Witschge en Aron Winter maakten we materiaalman Sjakie Wolfs altijd gek. Hij was altijd bezig om de schoenen te poetsen in dat hok van hem. Wij deden dan het licht uit. Begon hij te schelden joh. Pestlijer dit en dat. Begon hij met schoenen te gooien, hij wou je echt doodgooien. Wij maakten dat we wegkwamen en gingen snel de kleedkamer in. Hij wist dan eigenlijk al wie het had gedaan. Kwam hij de kleedkamer in, liep hij langs je en spuugde hij je opeens in je gezicht. Hahaha, ja Sjakie joh! Ik heb genoten van Sjakie. Elke dag weer. Heerlijk.’

‘In het buitenland miste ik de kleedkamerhumor heel erg. In Italië was dat af en toe wel met Materazzi maar in Engeland, pffff, altijd dezelfde grapjes. Als je in nieuwe kleding had gingen ze dat op het plafond plakken enzo. Dat deed Phil Neville altijd. Daar was hij beter in dan dat hij voetbalde. Een keer wilde hij stoer doen. Ik had een shirt aan met een vlinder erop. Kwam ik binnenlopen, zegt hij: ‘Is dat het T-shirt van je vrouw?’. Ik: ‘Nee, dat is het T-shirt van jouw vrouw. Daar kom ik net vandaan’. Die gasten in de kleedkamer kwamen niet meer bij joh. Zat hij daar met zo’n zuur gezicht. Haha, mooi was dat.’

Vrouwen
‘In Engeland was het zo makkelijk om vrouwen te krijgen. Niet normaal. Als je daar de discotheek in liep hoefde je maar een vrouw aan te spreken en je kon haar meenemen en er bovenop. Een drankje hoefde vaak niet eens. Nou had ik het geluk dat ik best goed eruit zie, maar sommige gasten waren hartstikke lelijk en die lukten het ook gewoon. Met hoeveel vrouwen ik het bed heb gedeeld? Heel veel. Ja, dat is gewoon zo. Heeft Dries Roelvink er tweehonderd? Zeker met bejaarden. Hahaha! Nee, dat kan ik me niet voorstellen. Denk dat het een beetje grootspraak is van hem. In dat geval ben ik Champions League en is hij Jupiler League. Die is er nog lang niet, haha!’

Auto’s
‘Ik verdiende bij Everton meer dan 40k per week. Daar kocht ik huizen, dure kleding, horloges en auto’s van. Welke auto’s? Ferrari F430 Spider, Lamborghini Gallardo Spyder, Aston Martin DB9 Spider. Een Range Rover. Een BMW X5. Twee keer een M6. Meerdere Audi’s. En ik heb zes Porsches gehad. Ik heb alleen geen Bentley gereden, dat vond ik wat voor oudere mannen. De beste? De Porsche 911 Turbo. Geweldige bak. Heb ik ook in Spider gehad. Verschrikkelijk snel, maar je kan er ook relaxed in rijden. Ferrari en Lamborghini zijn toch meer raceauto’s. Die Ferrari leek wel een skelter. Ongelooflijk, die auto ging zo hard. Dat geluid jongen. Ik reed een keer in een tunnel in Liverpool. Zomeravond, kap eraf. Ik trap vol het gas in en daar knalt een geluid uit. Iedereen in die tunnel trapte op de rem omdat ze dachten dat er wat was gebeurd. Extreem hard. Ja, dat was cool…’

A10-racer
Ik zat ooit bij Zlatan in de Porsche 911 Turbo en we deden een wedstrijdje op de A10 tegen de Audi RS6 van Bergdølmo. Pffff. We gingen zigzaggend door het verkeer, niet normaal. Ik zei tegen Zlatan: ‘Doe effe rustig joh!’ Hij: ‘Take it easy Andy’. Ik dacht dat ik doodging. Was blij toen ik de auto uit was. Helemaal gek. Mido kon er trouwens ook wat van. Dit weet niemand, maar hij was een keer in zijn Ferrari gespind op de snelweg van Utrecht naar Amsterdam. Stond zijn Ferrari op de vluchtstrook met de neus tegen de richting in. Is hij uitgestapt en weggelopen. Belt hij mij op: ‘Hé Andy, ik durf niet meer te rijden. Kun je mij effe ophalen?’. Dat heb ik natuurlijk niet gedaan, ik ben niet gek.

45.000 euro boete
‘Ik heb altijd wel geluk gehad op dat gebied. Ik ben wel een keer aangehouden in mijn Lamborghini. Ik had hem net en was ‘m op de snelweg even aan het testen. Kwam er opeens een auto achter me aan met zwaailichten die me liet stoppen. Toen hij zag dat ik het was, vertelde die politieman dat hij Everton-supporter was, wenste me nog een fijne dag en liet me weer doorrijden. Bij Everton heb ik wel een keer een boete gehad van manager David Moyes omdat ik niet was komen opdagen op de training. Ik kreeg een boete van een 45.000 euro. Dat was voor mij een weeksalaris.’

Kapper Andy
‘Ik heb domme beslissingen genomen in mijn privéleven. Ik wou dat ik het terug kon draaien, maar dat is nou eenmaal gebeurd en daar kan ik niks meer aan doen. Nu hoop ik gewoon dat ik de rest van mijn leven bij Melisa blijf. Het belangrijkste in het leven is dat je gelukkig bent en je ergens thuis voelt. Dat is onbetaalbaar. Wat ik nu ga doen? Ik ben bezig met de opleiding tot herenkapper. Melissa en ik houden ervan om bij elkaar te zijn. Ik ben toch altijd bij haar in de kapsalon, dus dan kan ik net zo goed gaan knippen. Ik vind het leuk om te doen. Muziekje erbij, bakkie koffie en een beetje ouwehoeren. Hartstikke gezellig. Ik ben wel een perfectionist. Dat zegt mijn leraar ook, dat ik eigenlijk alles te perfect wil doen. Maar ja, beter dat dan het tegenovergestelde natuurlijk.’

Tekst: Chris Riemens

Beeld: SBS / Elvin