Amerikaanse militairen krijgen hypermoderne oordoppen voor op het slagveld

redactie 13 jun 2016 Entertainment

Iedereen die soldaat is geweest, weet wat een herrie het is wanneer je in een vuurgevecht belandt. Eén kogel kan al genoeg zijn om het gehoor van een militair tijdelijk uit te schakelen, waardoor hij minder meekrijgt van zijn omgeving en een verhoogt risico loopt om gewond te raken of zelfs te sneuvelen. Veteranen geven vaak aan dat ze permanente gehoorproblemen hebben opgelopen in hun tijd als militair.

Het Amerikaanse leger heeft een aantal jaar geleden besloten hier een oplossing voor te bedenken en ontwikkelde een all-in-one hearing system dat niet alleen het gehoor van troepen in het veld verbeterd, maar ook de geluiden van een vuurgevecht afzwakt. Het systeem staat bekend als Tactical Communication and Protective System (TCAPS) en wordt de komende tijd onder de infanterie verspreid.

Het systeem heeft allerlei voordelen voor de prestaties en veiligheid van de infanteriesoldaten. Ze zullen orders van hun meerderen beter kunnen horen, minder last hebben van de herrie van een vuurgevecht en zich beter kunnen focussen op hun omgeving. Nog een groot voordeel is dat het gehoorsysteem geluiden oppikt die voor een ‘normaal’ oor te zacht klinken. Doordat deze geluiden worden versterkt, zullen eventuele vijanden makkelijker en vroegtijdiger worden opgespoord of ontdekt.

Meer weten? Check dit filmpje uit 2014, waarin het concept al eens tot in de puntjes werd uitgelegd.

Reageer op artikel:
Amerikaanse militairen krijgen hypermoderne oordoppen voor op het slagveld
Sluiten