Amateurs testen nieuwe spelregels voor het voetbal

Redactie 2 nov 2017 Entertainment

Vergeleken met andere sporten wordt voetbal vaak gezien als een dinosaurus op het gebied van spelregels en elektronische hulpmiddelen. Nu de Wereldvoetbalbond FIFA op de schop is gegooit en Blatter de wacht is gezegd komen er langzaam nieuwe mogelijkheden in de voetbalwereld.

Sinds vorig jaar wordt er in het KNVB-bekertoernooi al gewerkt met de ‘videoref’ is er in de Johan Cruijff Arena en de Kuip al gevoetbald met doellijntechnologie. Met Marco van Basten op de stoel van de spelregelcommissie van de FIFA is ons land een testbaan van nieuwe regels geworden. Zo wordt er dinsdag 7 november een testwedstrijd gehouden tussen de amateurclubs FC Lisse en Quick Boys, waar drie nieuwe spelregels worden uit geprobeerd.

Foto: AD.nl

Het gaat om de self-pass, de intrap/indribbel en de alternatieve strafschap. Bij de self-pass mag een speler een vrije trap op zichzelf nemen. Hierdoor zal het gezeur en gezanik op scheidsrechters afnemen en wordt het spel versnelt. De intrap/indribbel is overduidelijk. Als de bal buiten de zijlijnen is geweest mag er in plaats van een inworp, de bal met de voeten in het spel worden gebracht. Als laatst wordt de alternatieve strafschopregel getest. Er wordt voortaan alleen een pingel gegeven als er een duidelijke scoringskans wordt ontnomen, dit geld ook gevallen buiten het strafschopgebied. Wordt je in andere gevallen onderuit geschoffeld in het 16 metergebied dan geeft de scheidsrechter een directe vrije trap. Hierdoor hopen de bedenkers dat schwalbe’s en dus matennaaierij tot het verleden gaan behoren. We zijn benieuwd.

Foto: KNVB Media

AD.nl

Reageer op artikel:
Amateurs testen nieuwe spelregels voor het voetbal
Sluiten