Uniek kijkje achter de schermen bij scheidsrechter Björn Kuipers

Redactie 15 jul 2018 Entertainment

Kleine Nederlandse succesjes tijdens dit WK mogen we het toch wel noemen. Danny Makkelie die zijn roeping als VAR heeft gevonden en Björn Kuipers die een paar topwedstrijden heeft gefloten tijdens dit WK en vanavond vierde man (helaasch) is bij de finale. Maar hoe gaat het eraan toe als scheidsrechter? Hier krijg je een kijkje achter de schermen bij team Kuipers.

We volgen Björn Kuipers tijdens de bekerfinale tussen Feyenoord en FC Utrecht in 2016 en krijgen zo een beeld hoe het voor hem is om zo’n beladen wedstrijd te fluiten. Nou doe dit ongeveer keer tien en je weet wat hij tijdens het WK in Rusland meemaakt. Respect voor deze man.

Oude maten

Björn Kuipers komt uit Oldenzaal en begon met voetballen bij Quick ’20 waar hij tijdens een wedstrijd commentaar had op de scheidsrechter. “Zijn vader haalde hem toen van het veld en zei: ‘Als je het zo goed weet, doe je het zelf maar’, vertelt Jos Engbers van Quick ’20 in Trouw. Via die club is hij doorgestroomd tot de KNVB en uitgegroeid tot één van de beste scheidsrechters van de wereld.

Volgens zijn oude kameraden is Björn niet gauw onder de indruk. Voorzitter Rob Olde Klievering tegenover Trouw: “Hij straalt natuurlijk overwicht uit. Heeft-ie altijd al gehad. Google maar eens: Dolphia, Bornebroek, 1995. Een veldslag waarbij een 21-jarige Björn als grensrechter de rust bewaart en de scheidsrechter beschermt met een vlaggetje.”

Supermarkten

Naast scheidsrechter is Björn Kuipers succesvol ondernemer. Tot 2014 had hij drie vestigingen van C1000 onder zijn hoede en ondertussen heeft hij deze allemaal doorverkocht, voor het geld hoeft hij het dus niet te doen. Hij is daarnaast nog steeds mede-eigenaar van een Jumbo supermarkt en haarstudio in Oldenzaal.

Aan het fluiten verdient Björn zo’n 125.000 euro per jaar, prima extra inkomstenbron als je het ons vraagt. Zijn vermogen wordt geschat op zo’n negen miljoen euro. Daar zal menig Eredivisievoetballer jaloers op zijn.

Björn heeft dus van zijn hobby zijn tweede beroep gemaakt en volgens zijn oude vrienden is hij klaar om de WK-finale te fluiten. Dit zou volgens hun een kroon op zijn nu al imposante loopbaan als scheidsrechter zijn.

Foto: Flickr.

Reageer op artikel:
Uniek kijkje achter de schermen bij scheidsrechter Björn Kuipers
Sluiten