Achter de rug van zijn arme volk leefde Fidel Castro als een koning

redactie 28 nov 2016 Entertainment

Over de doden meestal niets dan goeds. Maar als iemand de boel flink heeft belazerd, moet dat natuurlijk ook gewoon gezegd worden. Fidel Castro, de man met de langste toespraken ooit, is op 25 november op negentig jarige leeftijd overleden. Hij deed voorkomen dat ‘ie in een eenvoudig vissershutje woonde en van twintig dollar per maand leefde, maar in werkelijkheid leidde hij een luxe leventje.

Naar eigen zeggen waren zijn sigaren de enige luxe waar hij van genoot. De Cubanen hebben het, als we het heel zacht uitdrukken, niet zo breed. Fidel doet daarom alsof hij loyaal is aan zijn volk. Doordat hij de media in zijn zak heeft en inspirerende toespraken houdt, kan hij dit allemaal maken. De man die zijn leven lang tegen het kapitalisme aanschopt, leeft zelf als een koning.

In 2006 had Forbes al zo’n donkerbruin vermoeden dat de vork heel anders in de steel stak dan Fidel deed vermoeden. Ze zette hem namelijk op het lijstje ‘rijkste koningen, koninginnen en dictators’. Fidel loopt (communistisch) rood aan en claimt dat hij van niet meer dan een salaris van twintig dollar per maand leeft.

Sinds het boek van voormalig bodyguard Juan Reinaldo Sanchez weten we eigenlijk al hoe hypocriet Fidel Castro is. Hij vertelt in zijn boek over zijn geheime leven en dat Fidel zo’n honderd miljoen pond waard is. Zelfs de simpele visuitjes stonden in het teken van geld, om over zijn twintig luxe huizen nog maar te zwijgen. Als ze in de mooie glimmende boot stappen van Fidel, staat zijn favoriete whiskey al klaar met wat gegrilde langoustines. Ohja, het gebied waar ze varen is eerder op de dag al verkent door zijn personeel, zodat hij weet waar de meeste vis zit.

Uiteraard had hij ook nog een privé eiland, waar hij lekker kon varen op zijn luxe zeiljacht van bijna dertig meter lang. Alle rijkdom is niet het enige wat hij achter hield. Fidel’s liefde voor vrouwen kende ook geen grenzen. Het bestaan van minimaal vier vrouwen waar hij negen kinderen mee kreeg, heeft hij allemaal onder de radar weten te houden. De inwoners van Cuba kunnen binnenkort wel eens heel anders tegen hun voormalige leider aankijken, als ze erachter komen hoe hij ze jaren lang heeft voorgelogen.

Reageer op artikel:
Achter de rug van zijn arme volk leefde Fidel Castro als een koning
Sluiten