8 Tips tot Succes van Sir Richard Branson

redactie 28 sep 2016 Entertainment

Hij is zonder twijfel een van de grootste visionairs van de 21e eeuw. Miljardair, filantroop en topondernemer Richard Branson weet hoe je succes behaalt. Dat heeft hij met The Virgin Group wel bewezen. Als hij praat, dan luisteren wij. En als je slim bent doe jij dat ook. Span de concentratieboog en leer van deze acht tips tot succes van de capo di tutti capi van het bedrijfsleven.

Mocht je helemaal getriggerd zijn. De beste man komt volgende week naar Nederland! Niet alleen, want hij komt samen met andere grootheden als Bear Grylls en Al Gore. In de Ziggo Dome zullen zij op 4 oktober geïnterviewd worden door respectievelijk Eva Jinek, Winston Gerschtanowitz en Twan Huys in het kader van de wereld premiére van Inspiration360. Een bijzonder interessant evenement als je het ons vraagt. Laten wij daar nou net een paar kaarten voor weggeven. Prijsvraag check je onderaan het artikel. Eerst die tips van Branson maar eens lezen. 

1. Denk groot
Wat begon als een studentenblaadje met wat advertentie verkoop, overging in platenverkoop en… ruim veertig jaar later heeft hij acht miljardenbedrijven in acht verschillende branches opgezet. En nog is hij niet klaar. Met Virgin Galactic wil Branson de ruimte veroveren en met Virgin Oceanic gaat hij trips naar de diepzee aanbieden. Daaruit kun je maar één ding afleiden: Branson denkt groot.

2. Houd het klein
Denk groot, houd het klein – klinkt als een paradox, maar dat is het voor Branson niet. In zijn wereld kan (bijna) alles. Branson leidt dan wel enorme bedrijven, maar hij is ervan overtuigd dat de structuur van kleine en middelgrote bedrijven veel meer ruimte biedt om écht te ondernemen. Geen loodzwaar pak managers, geen log corporate board.

3. Maak fouten
Nee, natuurlijk moet je niet bewust fouten maken. Maar wees vooral niet bang ze wél te maken, want je kunt er van leren.

4. Screw it, let’s do it
Dat is niet alleen de titel van een boek van Branson, het is in essentie wie hij is. Hij stopt met studeren en begint een platenhandel. Waar anderen terugdeinzen bij een mogelijkheid, is hij er al op gedoken. De boodschap: denk je idee niet dood, maar ga aan de slag. Je kunt eindeloos blijven perfectioneren en bijschaven, maar ooit komt er een moment dat je moet zeggen: screw it, let’s do it.

5. Laat lol leidend zijn
Doorgaan bij tegenslag wordt een stuk eenvoudiger als je je business niet bent begonnen om het geld, maar omdat je het leuk vond. Omdat je geloofde in je idee, je visie, je doel. Onderneem je puur om het geld, dan zou Branson zeggen: think again, my friend. Alles begint en eindigt met plezier. Ontbreekt dat, dan is het tijd om iets anders te gaan doen. "A life is too short to be unhappy," is een typische Branson-quote.

6. Blijf fit
Tal van onderzoeken bewijzen dat je energie krijgt van sporten, je slaapt beter en je kunt je beter focussen en concentreren. Allemaal punten die van pas komen bij het runnen van een succesvolle business.

7. Wees zichtbaar
Dat soort opvallende acties hebben bij Branson – net als zijn verschillende recordpogingen, als kitesurfer, luchtballonvaarder, et cetera – altijd een dubbelfunctie. Ze dagen hem uit, hij vindt het leuk én hij pakt het zo aan dat hij er aandacht mee genereert voor zijn bedrijven. Want ook dat is een van de stelregels van Sir Richard: zorg dat je zichtbaar bent, creër buzz. Toen Virgin Atlantic de Airbus A340-600 introduceerde stond er op de flank: ‘Mine is bigger than yours’..

8. Zorg voor een wij-gevoel
Wanneer is Nederland als land op zijn sterkst? Tijdens een WK-voetbal of de Olympische Spelen. We zijn één, willen allemaal hetzelfde: dat de Nederlanders goed presteren. Een slim ondernemer probeert in zijn bedrijf constant zo’n ‘Oranjegevoel’ te creëren. Na de dirty-tricks affaire van British Airways verdeelde Branson de 500.000 pond die hij had opgestreken onder zijn personeel en noemde dat de ‘BA-bonus’. In Like a Virgin schrijft hij: "Dit klinkt misschien als een open deur. Maar het is absoluut zo: je hebt betrokken en gemotiveerd personeel nodig om een eersteklas product of service te kunnen bieden en een bedrijf op te bouwen dat succesvol is én blijft."


Win 2×2 tickets voor Inspiration360 met Richard Branson, Al Gore en Bear Grylls
Dinsdag 4 oktober vindt dus Inspiration360 plaats. Kun je hier nog tickets voor halen. Programma start om 19:40 uur. De kop zal worden afgetrapt door Eva Jinek die Richard Branson gaat interviewen, daarna zal Winston metdemoeilijkachternaam ultimate survivor Bear Grylls gaan bevragen en na de pauze gaat Twan Huys voormalig presidentskandidaat en voorvechter voor een beter milieu Al Gore aan de tand voelen. Drie grote mannen op één event. Hier kun je als een wijzer man vertrekken. Wil jij bij zijn dus. Wij geven 2×2 tickets weg.

Winnen?
1. Like dit artikel
2. Tag de vriend met wie je wilt gaan onder het Facebookbericht op onze Facebookpagina
3. Mail naar prijsvragen@fhm.nl en waarom jij hier bij moet zijn. 

Reageer op artikel:
8 Tips tot Succes van Sir Richard Branson
Sluiten