6 tips als je autostickers wil bestellen

Redactie 28 sep 2018 Entertainment

Autostickers, je kunt ze gebruiken om je auto te pimpen of om reclame te maken. Wij geven je 6 tips voor als je een autosticker wil bestellen, want dat wil je.

Tip 1: Kies het juiste materiaal voor je autostickers

Je hebt permanente en tijdelijke autostickers. Permanente stickers worden gemaakt van wit of transparant vinyl en kun je zowel op de auto als je autoruit plakken. Tijdelijke stickers worden van magneetfolie (geschikt voor alle metalen delen die ijzer, staal, kobalt of nikkel bevatten) of statisch vinyl (geschikt voor autoruiten) gemaakt. Het voordeel van tijdelijke stickers is dat je deze makkelijk kunt verwijderen en geen last hebt van lijmresten.

Tip 2: Vrije vorm stickers zijn erg gaaf

Stickers zijn leverbaar in vaste vormen, maar je kunt ook vrije vorm stickers (ook wel contourstickers genoemd) bestellen. Vrije vorm stickers zijn erg gaaf als je bijvoorbeeld vlammen of een ander grafisch design op je auto wil. De delen om je ontwerp worden namelijk weggesneden, zodat alleen het design nog over blijft. Heb je een sticker die uit tekst, cijfers en/of symbolen bestaat? Ook dan is de vrije vorm sticker de juiste keuze.

Tip 3: Sticker op je autoruit? Neem transparant of vrije vorm

Hoewel het niet verboden is een sticker van wit vinyl op je autoruit te plakken, is het meestal niet erg mooi. Vooral niet als de sticker een groot deel van je raam beslaat. In dat geval is een transparante sticker of een vrije vorm sticker een betere keus.

Tip 4: Kies de juiste kleuren voor je autosticker

Moet je autosticker opvallen of juist niet? Als die moet opvallen, is voldoende contrast tussen de kleur van je lak en je sticker belangrijk. Donker op licht werkt goed en andersom. Of neem kleuren die complementair zijn. Op een autoruit moet je geen zwart of andere donkere kleuren gebruiken, omdat de autoruit zelf al donker oogt vanaf een afstand. Een donkere sticker zal niet opvallen. Wil je juist dat bepaalde kleuren matchen met je autolak? Met een kleurwaaier kun je zien welke drukkleur (CMYK) overeenkomt met je lakkleur (RAL).

Tip 5: Gebruik je tekst? Houd rekening met de leesbaarheid

Heb je een sticker met tekst? Dan wil je niet dat iemand die pas kan lezen als die achterop je bumper zit. Zorg dus dat deze van een afstand te lezen is. Omdat je sticker meestal gezien wordt vanuit een rijdende auto, moet de tekst ook groter zijn dan bij een stilstaand oppervlak.

Tip 6: Kijk wat andere mensen voor stickers hebben

Van andere mensen kun je veel leren. Kijk maar eens in het rond de volgende keer dat je op de weg zit. Wat valt op en wat niet? Welke stickers vind je mooi en waarom? Zie je ‘fouten’ die je zelf niet wil maken? Zo kun je inspiratie opdoen voor je eigen autostickers.

Reageer op artikel:
6 tips als je autostickers wil bestellen
Sluiten