15 simpele tips die je van een sukkel in de keuken omtoveren tot een ware chef-kok

redactie 11 mei 2016 Entertainment

In het leven van een drukbezet man is het wel eens lastig om de tijd te vinden om een lekker zelfgekookt maaltje klaar te maken. Als je alleen eet maakt het wat minder uit hoe het eindresultaat eruit ziet, maar moet je voor anderen koken dan wil je natuurlijk wel wat moois neerzetten. Als het vriendinnetje, de schoonfamilie, buurvrouw of moeders langskomt kan jij wel wat tips and tricks gebruiken om je kookkunsten een peper in de reet te bezorgen.

1.

Er gaat niks boven een lekker onbijtje op bed en voor elk respectabel ontbijt geld: van een ei wordt je blij. Als je een beetje maïszetmeel bij je roerei gooit zijn ze én binnen tientallen seconden klaar en ze zijn ook nog eens een stuk romiger en fluffiger.

2.

Een rauw uitje door je salade of door je gerecht kan geen kwaad, de smaak is vaak nogal heftig. Door het gesneden uitje in ijswater te leggen voordat je ze gebruikt zorg je ervoor dat sulfaten uit de tranentrekker verdwijnen waardoor de smaak minder pittig is.

3.

Lekker in het zonnetje in de tuin met een huisgemaakte ijsthee in je hand waar de Sahara van in de bloei gaat staan. Wat is er fijner? Nogal jammer als de ice tea wat bitter uit blijkt te vallen. Geen zorgen, doe een beetje bakpoeder bij het koude drankje en het drinkt een stuk plezieriger weg.

4.

Bakpoeder is ook je grote vriend als je je vlees extra mals wil hebben. Gooi een beetje van het spul bij je vlees voor je het bakt en je krijgt er geen spijt van. Niet te veel, want het heeft een sterke smaak. Je kan citroen of limoensap gebruiken om de smaak te maskeren. Of gewoon een goed stuk vlees kopen natuurlijk.

5.

Mosterd voegt net even wat pit toe aan je gerecht. Gooi eens wat van het gele goud bij je mac and cheese en het is oppeens een ander gerecht.

6.

Of wat dacht je van een lepel pindakaas door je stoofpot? Klinkt niet heel chill maar zorgt ervoor dat het eindresultaat een stuk rijker en diker is.

7.

Kook je pasta, rijst of aardappelen eens in bouillon. Gooi gewoon een bouillonblokje in het kokende water en wat je ook aan het koken bent krijgt een paar stoten smaakimpuls waar je u tegen zegt.

8.

Als je aan de slag gaat met boterige gebakjes is het slim om alle ingrediënten gekoeld te gebruiken. Koude bloem en suiker zorgen ervoor dat de boter niet smelt voordat je het hele zooitje in de oven gooit, koud water zorgt voor een krokante en harde korst. En iedereen is dol op een krokante en harde korst.

9.

Als je zout gebruikt gebruik dan ten alle tijden zeezout of een ander soort grof zout. De kristallen zorgen altijd voor een betere smaak.

10.

Komt je moeder op zondag langs en wil je een lekkere taart voor haar bakken? Gooi wat vodka door het deeg en de korst wordt een stuk vlokkiger en aangenamer. Nu al trek!

11.

Een dampende pan chili geneest alle ziektes die je hebt of ooit zal krijgen. Kruimel wat tortilla chips door je brouwsel en het geheel wordt een stuk dikker.

12.

Na de maaltijd van je dromen sluit je het geheel uiteraard af met een straf bakje koffie. Gooi wat zout en kaneel door de gemalen koffiebonen en het resultaat is een bakkie pleur waar zelfs de meest doorgewinterde barrista van op z’n knieën zal gaan. Het zout zorgt ervoor dat de koffie wat minder bitter is en de kaneel zorgt voor een heerlijke smaak.

13.

Messen zijn voor koks wat het raam voor een prostituee is. Onmisbaar. Door een vieze ruit kan je niet kijken en met een bot mes kan je niet snijden. Om ervoor te zorgen dat je messen scherp blijven kan je het best houten snijplanken gebruiken, de messen met de hand wassen, ze in een snijblok bewaren en om de zo veel tijd slijpen. Graag gedaan.

14.

Een koud gerecht op een warm bord is bijna net zo kut als een warm gerecht op een koud bord. Door je borden even voor te verwarmen in de oven voordat je het hoofdgerecht serveert transformeer je jezelf tot echte keukenkoning. Step your game up mannen!

15.

In kookboeken, op tv en in restaurants wordt je dood gegooid met stukken vlees die een krokante, knapperige korst als jas dragen. Dat kan je thuis ook gewoon voor elkaar krijgen. Spoel het stuk vlees, droog het en bak het op een hoog vuur. Een kind kan de was doen.

Reageer op artikel:
15 simpele tips die je van een sukkel in de keuken omtoveren tot een ware chef-kok
Sluiten