13 ongelukkige redenen waarom dertien voor zo veel pech zorgt

redactie 13 mei 2016 Entertainment

Het getal dertien en met name vrijdag de 13e staat internationaal gelijk aan ongeluk. De Amerikaanse economie loopt honderden miljoenen mis op de ongeluksdatum omdat veel mensen bijgelovig zijn en daarom o.a. vliegen vermijden. Uit verschillende onderzoeken blijkt ook dat de hoeveelheid verkeersongelukken op veel plekker aanzienlijk hoger is op Friday the 13th. Maar waarom staan het enge getal en de nare dag bekend om hun ongeluk? Check onze lijst van dertien catastrofale redenen .

1. Galg
Traditioneel gezien heeft de trap die naar de galg leidt dertien treden. Dat je dan het trappetje oploopt en als je bij de dertiende tree bent denkt: ‘Ah shit, word ik opgehangen en dan heeft de trap ook nog dertien treden. Wat een ongeluk.’

2. Bijbel
Uit de bijbel komen veel referenties naar vrijdag de dertiende. Zo wordt gedacht dat jezus is gekruisigd op die datum en dat het hele Cain en Abel gedoe ook op vrijdag de dertiende plaatsvond.

3. Judas
De grootse matennaaier uit de geschiedenis had nummer 13 op zijn rug. Tijdens het laatste avondmaal was Judas namelijk de twaalfde apostel en met jezus meegeteld dus de dertiende persoon. Wat zullen ze balen dat ze hem hebben uitgenodigd zeg.

4. Loki
We blijven nog even bij religie. In een Noorse legend, die veel weg heeft van het laatste avondmaal, zitten twaalf goden samen aan tafel. Dan komt er een dertiende en onuitgenodigde god het feestje verpesten. Het is natuurlijk Loki. Loki vermoord meerdere goden en is verantwoordelijk voor Ragnarok, oftewel het einde der tijden. Een ongewenst persoon niet uitnodigen heeft kennelijk geen zin.

5. Philip IV
Op vrijdag 13 oktober, 1307 beval de Franse koning Phillip IV om alle tempeliers te arresteren. De elite ridders hadden het vertrouwen verloren toen het heilige land werd verloren en werden door de Franse koning flink door de mangel gehaald waarna ze levend verbrand werden. Wat missen we de middeleeuwen toch.

6. Heksen
In die periode werd ook gedacht dat heksen bestonden. Een groep heksen, ook wel coven of heksensabath, bestond uit dertien leden.

7. Apollo 13
In de ruimtevaart loopt niet alles van een leien dakje en daar heeft het getal dertien ook weer een vinger in de pap. Apollo 13 is namelijk de enige onsuccesvolle maan missie ooit geweest. n van de brandstoftanks ontplofte maar wonder boven wonder raakte er niemand gewond. We hebben er ook nog eens een toffe film aan over gehouden!

8. Tieners
Voor iedereen die kinderen, neefjes, nichtjes of buurkinderen heeft dan is dit waarschijnlijk de naarste reden dat dertien een ongeluksgetal is. Op die leeftijd worden kinderen namelijk officieel tieners. We weten allemaal wat dat voor ellende met zich meebrengt…

9. Spongebob
Zelf in de wondere wereld van de cartoons staat dertien voor slechte dingen. Zo heeft meneer Krabs uit Spongebob Squarepants een lijst van maar liefst dertien scheldwoorden, die alleen de echte zeebonk weet.

10. Seriemoordenaars
Het kan zelfs zo zijn dat je eigen naam ongeluk brengt. Zo is er een oud bijgeloof dat als je dertien letters in je naam hebt zitten je het geluk van de duivel hebt. Er wordt gezegd dat slechte mensen vaak uitzonderlijk veel geluk hebben. Zo hebben de seriemoorderenaars Jack the Ripper, Theodore Bundy en Charles Manson alledrie dertien letters in hun naam zitten. Jack van Gelder ook trouwens. Misschien dat we bij Jack verhaal moeten gaan halen over het waardeloze Nederlands elftal?

11. Imperfectie
In de numerologie wordt het cijfer twaalf gezien als het volmaakte getal, zo staat het voor perfectie en voltooing. Geen enkel getal kan op tegen de volmaaktheid van twaalf en het nummer dat erna komt wordt al helemaal gezien als imperfect. Dat getal is dus dertien. Dertien komt na twaalf jongens, blijf er even bij.

12. Vliegramp
Veel mensen slaan zoals gezegd hun vlucht over op vrijdag de dertiende. Dit is niet altijd onverstandig, want op vrijdag 13 oktober 1972 had je beter niet kunnen vliegen als je uit Rusland of Uruguay komt. Zo stortte er in het Andes gebergte een vliegtuig uit Uruguay neer waarbij 29 mensen het leven lieten en op diezelfde dag vielen er nog eens 174 doden bij een crash van een Soviet Aeroflot in Rusland.

13. The Thirteen Club
Het schijnt zo te zijn dat als je met dertien personen tegelijk aan tafel zit, iemand uit het gezelschap binnen een jaar zal sterven. Dit was voor the thirteen club genoeg reden om die mythe te ontmaskeren. De dertien koppige groep kwam elke vrijdag de dertiende samen om lekker te dineren. Tijdens de bijeenkomst morste ze zelfs expres zout om het hele gebeuren een nog ongelukkiger tintje te geven. Als van de leden te laat was moesten ze een boete van, je raadt het al, dertien cent betalen. De groep kwam eind 19e eeuw regelmatig bij elkaar en telde maar liefst vijf Amerikaanse presidenten: Benjamin Harrison, Grover Cleveland, William McKinley, Theodor Roosevelt en Chester A. Arthur. Van die presidenten werd McKinley doodgeschoten en Roosevelt verwond tijdens een moordpoging. Of dat nou komt omdat ze met z’n dertienen aan tafel zaten of omdat Amerikaanse presidenten een gewild doelwit zijn laten we aan jullie.

Reageer op artikel:
13 ongelukkige redenen waarom dertien voor zo veel pech zorgt
Sluiten