13 waargebeurde films die je sowieso moet checken

Redactie 16 jan 2017 Entertainment

Als je een heftige film checkt kun je het meestal relativeren door te beseffen dat het maar een film is. Daar kom je bij dit lijstje niet mee weg, aangezien dit stuk voor stuk op waargebeurde verhalen is gebaseerd, dat geeft een film toch een extra laag.

Ongeveer elke film over de Holocaust is non-fictie of heeft wel wat inspiratie uit waargebeurde verhalen gehaald. Van die films kunnen we op zichzelf al een hele lijst samenstellen. Dit zijn van die films waar niemand doorheen praat, waar je vergeet je popcorn te eten en met open mond zit te kijken.

1. Alive (1993)
Een Uruguayaans rugbyteam raakt met hun vrienden en familie betrokken bij een vliegtuigcrash in de Andes. Om te overleven worden ze gedwongen om hun grenzen te overschrijden en shit uit te voeren waar je maag van omdraait, zeker als je beseft dat dit waargebeurd is.

2. All the President’s Men (1976)
Dit is de oudste film uit de lijst, maar zeker niet de minste. Het verhaal gaat over twee journalisten van The Washington Post die een bom plaatsten met het Watergate schandaal waardoor Richard Nixon van zijn troon viel.

3. 12 Years a Slave (2013)
In 1841 is Solomon Northup een vrije man die zijn geld verdient als violist bij allerlei feesten. Met de smoes om voor ze in Washington D.C. te spelen, lokken twee mannen hem mee naar een feestmaal. Uiteindelijk wordt Solomon gedrogeerd en overgeleverd aan slavenhandelaren. Zijn vrije leven is vanaf dan voorbij.

4. The Wolf of Wall Street (2013)
Leonardo DiCaprio speelt de geniale en Wall Street verslaafde Jordan Belfort. Het verhaal van de film is al top maar de acteerprestaties van Leo zijn buitenaards. Hij en zijn matties handelen in penny stocks en besluiten die beurskoersen later zelf op te jagen. Hierdoor maken ze ziek veel money en zit al gauw de FBI in hun nek.

5. Hotel Rwanda (2004)
In 1994 worden in Rwanda, in minder drie maanden tijd, meer dan één miljoen Tutsi’s vermoord. De Hutu’s pleegden hiermee één van de grootste misdaden tegen de mensheid. Paul Rusesabagina probeert vluchtelingen te helpen door ze in zijn hotel te verstoppen.

6. The Pianist (2002)
Nadat de jonge pianist Wladyslaw Szpilman live op de radio te horen was, werd de het gebouw van de Poolse omroep opgeblazen en ging de zender definitief uit de lucht. In de film zien we het vreselijke leven in de Joodse getto in Warschau en hoe Szpilman probeert te overleven.

7. Intouchables (2011)
Philippe is een welgestelde man die een nieuwe verzorger krijgt, Driss. Er zijn weinig mensen die zoveel met elkaar verschillen als deze mannen. Ondanks dat Driss een ex-kruimelcrimineel is, ontstaat er een bijzondere vriendschap tussen de twee.

8. Deepwater Horizon (2016)
Op het gelijknamige booreiland vindt een enorm ramp plaats door een explosie. Door de ontploffing zinkt het booreiland in de Golf van Mexico en lekt het duizenden liters olie in de zee. Mike Williams (Mark Wahlberg) redt zijn collega’s zo goed mogelijk terwijl zijn familie aan land met spanning toekijkt.

9. Schindler’s List (1993)
Dit blijft een film die je bij de strot pakt. Oskar Schindler laat zijn fabriek gebruiken om een groot aantal Joden uit handen van de Nazi’s te houden. De muziek en het zwart-wit beeld zorgt voor nog wat extra drama.

10. Defiance (2008)
Drie broers in Wit-Rusland verstoppen zich samen met andere ontsnapte Joden in het bos. Ze bouwen een eigen samenleving op maar dat gaat niet altijd goed. Ze krijgen te maken met ziekte, verraad en het maken van moeilijke keuzes.

11. Catch Me If You Can (2002)
Steven Spielberg en Leonardo DiCaprio, dat is een gruwelijke combinatie. Leo speelt meesteroplichter Frank Abagnale die piloot, arts en professor is, maar vooral iedereen keihard in de maling neemt.

12. Rush (2013)
Deze film showt de rivaliteit tussen de iconische Niki Lauda en zijn Formule 1 concurrent James Hunter. Beide mannen krijgen het zwaar in hun carrière. Lauda door een ongeluk en Hunter zit met zichzelf in de knoop.

13. Bridge of Spies (2015)
Tom Hanks speelt een advocaat die een Russische spion verdedigt en daardoor middenin de koude oorlog tussen Amerika en Rusland terechtkomt in Berlijn. Geregisseerd door Steven Spielberg. Fantastische film.


Reageer op artikel:
13 waargebeurde films die je sowieso moet checken
Sluiten