10 uitvindingen die je leven een beetje prettiger maken

thomas 12 nov 2015 Entertainment

In het dagelijks leven is Rolf Hut wetenschapper aan de TU delft en houdt hij zich bezig met allerlei problemen die wij nooit zullen begrijpen, maar in zijn vrije tijd gaat hij thuis als uitvinder aan de slag met alledaagse problemen. Onlangs kwam zijn boek ‘Rolfs maakbare wereld’ uit waarin hij zijn beste huis-tuin-en-keuken uitvindingen met ons deelt. FHM ging in gesprek met deze uitvinder en zocht naar de 10 uitvindingen die het leven van iedere man gemakkelijker kan maken.

Wetenschapper en uitvinder word je natuurlijk niet zomaar. Ook Rolf heeft de nodige ervaring opgedaan voor hij bij de TU Delft aan de slag kon. “Ik heb natuurkunde gestudeerd aan de TU Delft in de richting akoestiek waarbij ik me bezig hield met concertzalen, het menselijk oor en dat soort dingen. Tijdens mijn studie heb ik stage gelopen in Kenia voor het vak watermanagement en daar heb ik na mijn studie nog een tijdje gewerkt. Daarna ben ik bij CBR beland waarna de TU Delft vroeg of ik bij hen onderzoek wilde gaan doen.”

Tijdens zijn studie en werk was hij altijd al bezig met dingen gebruiken waar ze eigenlijk niet voor bedoeld zijn om zo problemen op te lossen. Tijdens zijn afstuderen misbruikte hij een wiskundig model van het menselijk oor om het geschikt te maken om seismische signalen te interpreteren, en bij het CBR ging hij op een creatieve manier aan de slag met allerlei statistieken. “Ik gebruikte vaak dingen waar ze eigenlijk niet voor bedoeld waren, en dat is de rode draad in mijn werk geworden.”

Deze rode draad is niet alleen te zien in zijn werk, maar ook in de dingen die hij in zijn vrije tijd doet. In zijn huis gaat hij aan de slag met alles wat hij tegenkomt om zo nieuwe dingen te verzinnen. “Ik heb een stuk gereedschap en dan ga ik verzinnen wat ik er mee kan.” Veel van deze knutselpartijen beschrijft hij in zijn blog en zo kreeg hij ook zijn eigen column in de Volkskrant.

Nu heeft hij zijn beste ideeën samengevoegd in zijn boek ‘Rolfs maakbare wereld’ en legt hij uit hoe je dit thuis ook kan doen. Zo probeert hij mensen te leren door ze het zelf te laten doen. “Ik ben iemand die leert door zelf te doen en te ervaren. Soms ga je dan op je bek maar je leert er meer van. Veel mensen denken ‘ik kan niks’ en dat moet eruit. En als mensen die vrees verliezen door zelf iets te maken, op hun bek te gaan en uiteindelijk trots zijn op wat ze gemaakt hebben dan heb ik mijn doel bereikt.”

Het boek van Rolf staat vol met uitvindingen die je gewoon thuis kan namaken en om je alvast een idee te geven pakte wij er 10 voor je uit. Deze 10 uitvindingen kun je gewoon thuis mee aan de slag gaan en zo jouw leven een stuk gemakkelijk, leuker of mooier maken.

1. Netspanning-batterij-ding
Als je thuis een Xbox one hebt staan is de kans groot dat je ook flinke voorraad aan batterijen hebt liggen. Natuurlijk kun je een adapter kopen voor je controller maar die zijn behoorlijk prijzig. Deze uitvinding is misschien een beter oplossingen want je kan gewoon zelf batterijen met een stekker maken. Zo kun je dus altijd zorgeloos gamen en is het wisselen van batterijen een probleem uit het verleden.

2. Salon-tafel-portal-spiegel-ding
Niet elke uitvinding hoeft praktische of nuttig te zijn. Soms wil je gewoon iets moois en unieks in je woonkamer zoals bijvoorbeeld een Portal lamp. Voor iedereen die fan is van deze briljante puzzelgame is dit de lamp die je inrichting helemaal af maakt.

3. Koelkast-lopende-band-ding
Als je nu je koelkast open doet is er een grote kans dat je ergens op een plankje een potje gaat vinden waarvan de inhoud niet meer te herkennen is. Je zou om dit te voorkomen vaker je koelkast kunnen opruimen, maar wie heeft daar tegenwoordig nog tijd voor. Gelukkig is er nu deze handige constructie die je zelf van Knex kan maken die automatisch alles weggooit wat over datum is. Je koelkast netjes houden was nog nooit zo gemakkelijk.

4. Kapstok-waarschuwt-regen-kou-ding
Je kent het wel: je kijkt door het raam en ziet een blauwe hemel en een stralende zon. Je instinct zegt meteen dat je je jas vandaag wel thuis kan laten want het is heerlijk weer. Vol goede moed stap je naar buiten en dan kom je er achter dat het gewoon vier graden is buiten. Natuurlijk kan je alsnog een jas aan trekken, maar dit had je natuurlijk liever eerder willen weten. Met deze uitvinding gaat er een lampje branden bij je jas als het te koud is om zonder naar buiten te gaan, of er gaat een lampje branden bij je paraplu als het buiten regent. Zo kom je dus altijd warm en droog op je werk.

5. Mentos-Cola-huis-beveiliging-ding
Je hebt hard gewerkt om een dikke televisie met surround sound speakers en een Playstation 4 in je woonkamer te hebben. Het is natuurlijk ontzettend zuur als je een keer thuis komt en erachter komt dat alles gejat is. Geld voor een duur inbraakalarm heb je niet meer dus moet je wat anders proberen. Wat dacht je van een beveiligingssysteem a la Home Alone? Met behulp van een Super Soaker, een fles cola en een rolletje Mentos kun je iedereen die probeert binnen te komen de schrik van zijn leven geven.

6. Vakantie-plant-water-geef-ding
In veel mannenhuishoudens ga je geen planten op de vensterbank vinden. De voornaamste reden is dat ze toch niet lang volhouden, want wie denkt er iedere dag aan om die groene dingen water te geven. Voor wie toch graag een beetje leven in zijn huis wil is deze uitvinding perfect! Hij meet hoe droog de aarde is en geeft automatisch water wanneer nodig. Nooit meer dode plantjes dus.

7. Knakworst-elektrocutie-festival-kraam-ding
Als je lekker een avondje aan het gamen bent met je vrienden mogen de biertjes en snacks natuurlijk niet ontbreken. De keuze aan snacks is eindeloos maar met de goeie oude knakworst zit je natuurlijk altijd goed. Er zijn verschillende manieren om deze crowd pleaser op te warmen. Zo kun je ze in een pannetje doen of als dat te lang duurt kun je ze ook gewoon in de waterkoker gooien. Als dat nog steeds niet snel genoeg gaat kun je ze altijd nog elektrocuteren met deze topuitvinding. Gewoon 220 volt door het worstje knallen en hij is in 30 seconden lekker warm. Sneller kan niet.

8. Bedien-lamp-via-internet-ding
Je komt thuis na een lange werkdag, schenkt een koud biertje in, pakt de voetbal international erbij en ploft neer op de bank. Heerlijk, maar na een half uurtje is het aardig donker geworden en dus moet je weer van de bank afkomen om de lamp aan te doen. Met deze handige uitvinding kun je lekker blijven liggen want met behulp van je smartphone kun je de lamp bedienen zonder van de bank af te komen. handig toch!

9. Vind-je-fiets-ding
Iedereen met een fiets heeft ooit met dit probleem te maken gehad: je loopt een enorme fietsenstalling in en je weet niet meer waar je tweewieler staat. Uiteindelijk ga je alle rijen maar af in de hoop dat je hem terug kan vinden. Gelukkig kun je dankzij deze uitvinding een hoop frustratie voorkomen. Met een druk op de knop laat je een alarm op je fiets afgaan en weet je precies waar hij staat en hoef je dus nooit meer naar een lange werkdag nog opzoek te gaan naar je fiets.

10. IJs-koud-thuis-krijg-ding
Er gaat niets boven een lekker koud ijsje op een warme zomerdag, maar helaas gaan ijs een hitte niet zo goed samen. Gelukkig kun je met deze handige uitvinding je bolletje chocolade ijs zonder problemen koud thuiskrijgen. Hoe cool is dat.

Reageer op artikel:
10 uitvindingen die je leven een beetje prettiger maken
Sluiten