10 tips waardoor je leert presenteren als een eindbaas

Redactie 24 jul 2017 Entertainment

Dankzij deze tips van experts ben jij straks een presentatiemachine. Dit zorgt ervoor dat jij elke pitch als een malle rockt en iedereen overtuigt van je ideeën. Vanaf nu is spreken in het openbaar een makkie dankzij deze handige trucs.

Presenteren is te leren, vooral door het vaak te doen. Deze tips helpen je goed op weg maar ervaring blijft de beste leerschool. Het gevoel dat je wel door het dak kunt springen als je de deur dicht trekt na een succesvolle pitch, dat is waar je het voor doet.

Voorbereiding
Wellicht overbodig maar de voorbereiding is essentieel. Niks is zo vervelend dan met een mond vol tanden staan. Niet alleen tijdens de presentatie, maar ook de vragenronde achteraf. Bereid je voor op de vragen die je publiek kan stellen, zodat je daar adequaat op reageert.

Creatief
Niets is vervelender dan gapende mensen tijdens jouw pitch. Je irriteert je mateloos aan degene die ondertussen zijn pen aan het herkauwen is tijdens een potje Sudoku. Zorg dus dat je een interessante vorm van presenteren hebt. Kies je bijvoorbeeld voor PowerPoint of een creatievere manier. Het is belangrijk je publiek te verrassen en dus bij de les te houden.

Kort maar krachtig
Boris Lange geeft deze bruikbare tip al via Pitch and Ride en uit onderzoek blijkt ook dat mensen gemiddeld maar drie dingen onthouden. Probeer dus in drie kernonderwerpen jouw boodschap over te laten komen. Door deze minimaal drie keer terug te brengen in je presentatie, slaat je publiek het veel beter op. Zo blijft jouw message langer bij ze hangen.

Interactie
Nog een manier om je publiek bij de les te houden; laat ze meedoen met de presentatie. Dit is de reden dat leraren zo graag antwoorden vanuit de klas krijgen. Het publiek moet niet alleen luisteren, maar vooral actief meedoen. Op deze manier hebben ze minder de kans om af te dwalen en ze betrekken het onderwerp op zichzelf.

Overtuiging
Natuurlijk is het handig om zelf te geloven in je verhaal, maar draag dat vooral uit. Gebruik eigen ervaringen, anekdotes en voorbeelden om je presentatie krachtiger te maken. Met dat in je achterhoofd en een uitstekende voorbereiding, is er ook niks om angst voor te hebben. Gezonde spanning is geen probleem, aangezien je daar scherp van wordt.

Scan locatie
Het is handig om een aardige tijd van tevoren op de locatie te zijn voordat je presentatie begint. Hierdoor verken je alvast de plek en voel je je na een tijdje wellicht wat meer op je gemak omdat je het wat langer kent. Daarnaast heb je op deze manier genoeg tijd om alle benodigdheden voor je pitch klaar te zetten en leef je relaxt naar het hoogtepunt toe.

Oogcontact
Soms krijg je als tip om je op een bepaald punt te focussen, vaak net boven de hoofden van je publiek. Doe dat dus niet! Zorg dat je iedereen minimaal één keer hebt aangekeken, maar kijk dus vooral in het publiek. Door oogcontact krijgen mensen het idee dat je het ook écht tegen hun hebt, dus is de kans groter dan ze aandachtig luisteren.

Rustig
We hebben allemaal de neiging om als een trein door onze presentatie te denderen. Rustig aan. Praat langzamer dan normaal en neem gerust korte pauzes tussen je verhaal. Geef mensen de tijd om, waar nodig, na te denken over wat je zegt en het te verwerken.

Voorbeeld
Het kan handig zijn om eens te kijken naar iemand die jij waardeert om zijn of haar presentatiekunsten. Kijk maar lekker af hoe diegene pitcht en neem dat gerust mee in je eigen voorbereiding of performance. Beter goed gejat, dan slecht verzonnen.

Haal adem
Misschien wel het belangrijkste; blijf rustig. Als er wat geks in het publiek gebeurt heeft dit niet automatisch iets met jouw te maken, geen enkele reden dus om daar onzeker over te zijn. Niet te veel nadenken en houd je hoofd vooral bij je eigen presentatie. Dan moet het helemaal goedkomen.

In samenwerking met SEAT

Reageer op artikel:
10 tips waardoor je leert presenteren als een eindbaas
Sluiten