10 schakelbrommers waarmee jij de koning van je middelbare school was

redactie 29 okt 2018 Machines

Nadat we een tijdje terug schreven over 13 scooters waarmee je het mannetje was op de middelbare school, vonden we het nu tijd om een paar nostalische schakelbrommers in de spotlight te zetten. Effe terug naar de tijd van Dragon Ball Z, klaptelefoons en Oranje met Ruud van Nistelrooij in de spits. Hier heb je tien schakelbrommers waarde jij de koning was op je middelbare school.

10. Aprilia RS

schakelbrommers
Foto: Catawiki

Als je dit ding in het fietsenhok parkeerde stal je toch wel de show. Na het achtste uur werd het helemaal een feest als je de 50cc eens flink open kon trekken. Lekker als Valentino Rossi over de fietspaden naar huis scheuren.

9. Honda NSR

schakelbrommers
Foto: 2dehands.be

Honda heeft in de jaren ’90 toch wel een flink aantal pareltjes gecreëerd. Een van die pareltjes is de NSR. Als je deze machine ergens op de kop had getikt, kon de zoektocht naar aftermarket onderdelen voor je toffe tweetakt beginnen.

8. Honda MB

schakelbrommers
Foto: Motorencyclopedie.nl

Met deze Japanse tweewieler was je niet per se de bom op het schoolplein. Wel was het een ideale cruiser om mee naar een met verkeersborden versierde keet te jagen voor een gezellig avondje met je maten.

7. Aprilia Classic 50

schakelbrommers
Foto: Motorencyclopedie.nl

Degenen die echt wat anders wilden gingen voor de Aprilia Classic 50. Waar anderen voor een sportieve 50cc gingen, was dit de schakelbrommer voor de toekomstig Harley-rijder. Dit was niet echt de brommert om eens flink te gaan opvoeren, dus het bleef voor de enkelingen die deze tweewieler in bezit hadden vooral bij rustig naar school cruisen.

6. Honda MT

schakelbrommers
Foto: Bikesrestored.com

Waar de Honda’s MB staat voor Moto Bike, staat de MT voor Moto Track. De ideale machine dus om het lokale crossbaantje eens onveilig te maken. Met je Dakar-waardige tweetakt kon je elk terrein aan. Bovendien kon je bij deze brommer hier en daar nog wel wat tweaken zodat ‘ie wat harder liep. Als je de gashendel dan eens flink opendraaide was dat in heinde en verre te horen.

Yamaha TZR 5o

schakelbrommers
Foto: Motorcyclenews.com

Als je lang genoeg in de Super de Boer had staan vakkenvullen, kon je je misschien net deze TRZ 50 veroorloven. Een prijzig racemonster, maar je had wel in een keer een van de dikste tweewielers van je school. Bukkend over je benzinetank scheurde je iedereen op het fietspad voorbij. Als je vervolgens thuiskwam en je helm afzette, stonden je stekels nog net zo recht als voor de rit. Die grote gele potten gel kon wat dat betreft ook als superlijm verkocht worden.

4. Kreidler RMC

schakelbrommers
Foto: Catawiki

Als je echt in stijl wilde arriveren op je schoolgala 2006 dan kwam je op je Kreidler. Of op een Zundapp, dat vecht je op de online forums maar lekker uit. Beide zijn in ieder geval prachtige schakelbrommers waar je vader jaren geleden al over vertelde.

3. Honda Monkey

schakelbrommers
Foto: Pinterest

Met z’n dikke kleine bandjes oogde dit minimotortje onschuldig. Toch kon je er na wat geknutsel het verkeer op de provinciale weg naast je gemakkelijk mee bijhouden. Bovendien had ‘ie een prima zadeltje om flink wat kilometers af te leggen.

2. Derbi GPR

schakelbrommers
Foto: Screenshot YouTube

Hier nog zo’n 50cc’tje dat zich voordoet als een racemonster. Begrijp ons niet verkeerd, het was ook echt geweldig om als 16-jarige op deze rode racer rond te rijden. Vol gas naar huis om Dragon Ball Z aan te knallen.

Derbi Senda SM

schakelbrommers
Foto: Derbi-forum.nl

Daar is ‘ie dan, de machine die natuurlijk niet kan missen in de lijst met nostalgische schakelbrommers. Wat een fietspadterreur kon je met deze nozemmobile plegen zeg. Zelfs als je vandaag de dag schoolpleinen afgaat zal je ze nog zien staan.

Nostalgisch gedoe

Tja, wat een heerlijke herriemakers waren dat, hè? Toch is het zo wel weer genoeg met dat nostalgische gedoe. We willen namelijk ook geen depressieve gevoelens bij je opwekken als je straks weer in je leasebak stapt. Was je nou toch meer een scooterkid en heb je heimwee naar die goede ouwe tijd? Dan kun je hier nog een paar scootermemories naar boven halen.

Reageer op artikel:
10 schakelbrommers waarmee jij de koning van je middelbare school was
Sluiten