10 feiten die de belachelijke rijkdom van Pablo Escobar bewijzen

thomas 22 sep 2015 Entertainment

Een maand geleden verscheen de awesome serie Narcos op Netflix. In de serie zien we hoe Pablo Escobar de grootste cocaïneproducent ooit werd, hoe hij zich verzette tegen Amerika en hoe zijn heerschappij ten einde kwam. Hij verdiende met zijn handel belachelijke bedragen. Hoeveel geld hij had en wat hij er mee deed? Dat maken deze tien feiten wel duidelijk.

1. Money, Money, Money! 
Omdat Pablo niet netjes zijn belasting betaalde en geen jaarverslagen hoefde af te geven is het lastig om te bepalen hoeveel geld deze man nu werkelijk had. Gelukkig kunnen we een aardige schatting maken wat hij binnenhaalde met zijn handel. Halverwege de jaren ’80 verdiende het Medellínkartel, waar Pablo de touwtjes in handen had, ruim 375 miljoen euro per week. Per week ja. Dit komt er op neer dat hij samen met zijn kartelvriendjes een slordige 20 miljard per jaar binnenhaalde.


2. Forbes Top-10  

Het is dan ook niet zo gek dat Forbes hem op hun befaamde lijst van rijkste personen op aarde knalden. Liefst zeven jaar lang stond hij in de lijst, van 1987 tot en met 1993. In die lijst was zijn hoogste notering de achtste plaats. Niet slecht voor een boerenzoon.


3. Heerser van de cocaïnewereld 

Niemand verkocht zo veel cocaïne als Pablo. Het maakte niet uit waar je was, als er wit poeder op tafel lag dan was de kans groot dat het van Pablo afkomstig was. Eind jaren ’80 was 80% van alle cocaïne ter wereld afkomstig van het Medellínkartel. Ze hadden geen monopoly, maar kwamen er wel verdomd dichtbij.


4. The American Dream 

Een groot deel van Pablo’s cocaïne was bedoeld voor Amerika. 15.000 kilo vloog er per dag richting ‘The Sunshine State’ Florida. De piloten dropten het witte poeder voor de kust of op het platte land, waarna de dealers het ophaalde. Pablo verdiende hier bakken met geld mee. De Amerikanen waren er iets minder blij mee.


5. Sniffen met Pablo 

Pablo bouwde zo een aardige naam op in de States. Niet zo gek, want vier van de vijf lijntjes die in Amerika werden opgesnoven waren afkomstig van zijn productielijn.


6. Verstoppertje 

Zoveel geld verdienen klinkt leuk, maar er zitten ook een paar nadelen aan. Pablo verdiende zo veel dat hij het niet allemaal kon witwassen en moest het daarom verstoppen. Hij begroef het, stopte het tussen muren, in opslaghuizen en zelfs in de bank van zijn moeder. Omdat niet alle opslagplaatsen even schoon waren hield hij er rekening mee dat hij per maand 10% van zijn geld kwijt zou raken aan schimmel en ongedierte. Pablo zelf vond dit niet zo’n ramp, hij wist toch niet meer wat hij met al dat geld moest.


7. Op rolletjes 

Al het geld moest natuurlijk wel een beetje netjes worden opgeslagen, maar hoe houd je al die biljetten een beetje netjes? Met een elastiekje natuurlijk, en daarom moest er elke maand voor meer dan 2.000 euro aan elastiekjes worden gekocht om al die biljetten bij elkaar te houden. 


8. Prijzig vuurtje 

In een interview vertelde Juan, de zoon van Pablo, hoe het was om op te groeien als de zoon van de grootste drugshandelaar aller tijden. Het meest opvallende wat hij vertelde was dat Escobar ooit een vuurtje maakte van bankbiljetten omdat zijn dochter het koud had. Kosten van dit vuurtje: 1,8 miljoen euro.


9. Robin Hood van Colombia 

Pablo heeft door de jaren een flink aantal mensen laten omleggen, maar hij deed ook wat terug voor de wereld. Hij gaf geld aan de armen, bouwde huizen voor daklozen, liet 70 voetbalvelden aanleggen en liet een dierentuin bouwen. Nobele vent. Wat een goedzak. 


10. V
ijf sterren gevangenis 
In 1991 gaf Pablo zich over aan de Colombiaanse staat, maar voordat hij dat deed maakte hij wel een paar afspraken. Eén van die afspraken was dat hij zijn eigen gevangenis mocht bouwen, bepaalen wie de bewakers waren en met wie hij opgesloten zat. De gevangenis noemde hij ‘La Catedral’ en was voorzien van een voetbalveld, dakterras, bar, jacuzzi en nog veel meer luxe. Geen vervelende plek dus om een paar jaar vast te zitten.

Reageer op artikel:
10 feiten die de belachelijke rijkdom van Pablo Escobar bewijzen
Sluiten