10 dingen die je nog niet wist over Playmobil

luc 11 feb 2015 Entertainment

Playmobil is ondertussen alweer 40 jaar oud, maar nog steeds razend populair. Meisjes speelden met Barbies, jongens met Playmobil. Zo hoorde het, en zo hoort het nog steeds. Maar wat weten we eigenlijk van Playmobil, behalve dat ze duizenden coole poppetjes, dieren en themaparken verkopen? Wij hebben 10 Playmobil weetjes voor je op een rij gezet.

1. Playmobil is bedacht door de Duitse speelgoedontwerper Hans Beck. In 1974 werd het op de markt gebracht, nadat de oliecrisis ervoor had gezorgd dat groot plastic speelgoed te duur werd. Het piratenschip was Beck’s favoriet.

2. In 1976 werden de eerste vrouwelijke poppetjes gemaakt. En nog eens vijf jaar daarna werden er ook kindjes geproduceerd. Deze poppetjes waren erg statisch, maar vanaf 1982 kregen ze ook draaiende handjes. Er zijn nu zo’n 4000 verschillende figuren te koop. Er is zelfs een zwangere moeder beschikbaar.

3. De eerste Playmobil collectie bestond uit ridders, indianen en bouwvakkers.

4. De Playmobil figuurtjes worden voornamelijk gemaakt in Duitsland, Malta, Tsjechië en Spanje. Tot nu toe zijn er zo’n 2,7 miljard poppetjes gemaakt. Dit betekent dat er elke seconde 3,2 poppetjes bijkomen.

5. Playmobil bestaat uit kunststofkorrels die worden gesmolten en vervolgens in mallen worden gespoten. 

6. Playmobil poppetjes hebben geen neus, behalve de clown. Het idee hierachter komt van Hans Beck,  Het wie was opgevallen dat kinderen in hun tekeningen ook meestal de neus weglaten. 

7. Playmobil heeft ook een aantal voorwerpen en figuren ontwikkeld waarvan ze later hebben besloten ze toch niet op de markt te brengen. Chinese spoorwegarbeiders, een grafdelver en een martelkamer zijn hier een paar van.

8. In Spanje is er een Playmobil-tentoonstelling georganiseerd waarbij er maar liefst 68.808 poppetjes waren opgesteld.

9. Wist je dat Playmobil helemaal niet alleen voor jongens is bedoeld, maar dat het wel vaak gekocht wordt door en voor jongens. De reden hiervoor is dat jongens langer doorgaan met het spelen van hun speelgoed.

10. Zelfs de politie maakt gebruik van Playmobil. In Afghanistan wordt het speelgoed zelfs gebruikt om plaatselijke politiemensen op te leiden. 

Reageer op artikel:
10 dingen die je nog niet wist over Playmobil
Sluiten