Alles over de loodzware opleiding van het Korps Commando Troepen

21 jun 2016, 10:55 Entertainment
kct1
Bij de jongens van het Korps Commando Troepen denk je al snel aan gespierde rambo’s met machinegeweren, maar in werkelijkheid is een Special Forces Operator veel meer dan dat. Échte kracht zit namelijk in die grijze spier tussen de oren. Onze commando’s staan erom bekend dat ze zowel fysiek als mentaal onder extreme omstandigheden op het hoogste niveau presteren. Onvoorwaardelijk kameraadschap en een ijzeren doorzettingsvermogen staan daarbij centraal. Onze commando's behoren dan ook tot de top van de wereld. Maar wat is daar allemaal voor nodig?
Bij de opleiding tot commando komt een hoop kijken. Je grenzen worden constant getest en verlegd. Wil je commando worden, dan begin je als burger – bij defensie ook wel ‘spijkerbroek’ genoemd – met de Kennismakingsdagen van het KCT. Hier wordt er in drie dagen tijd getest of jij het in je hebt om commando te worden. Alleen de besten en sterksten blijven over. Ben jij beest genoeg en slaag je, dan kun je starten aan de verkorte Algemene Militaire Opleiding Luchtmobiel (AMOL). Hierin leer je de basis van militaire vaardigheden, zoals schieten, kaart en kompas lezen, exerceren, bushcraft en militaire EHBO. In de AMOL word je opgeleid tot militair van de Luchtmobiele Brigade, een elite-eenheid binnen de Koninklijke Landmacht.
Groene baret
Maar voor wie commando wil worden, is de AMOL nog maar het begin. Daarna stroom je namelijk door naar de 8 weken durende Vooropleiding (VO) Hier word je fysiek en mentaal opgebouwd om je voor te bereiden op de Elementaire Commando Opleiding (ECO). Als je de loodzware 8 weken durende ECO voltooit, mag je de felbegeerde groene baret (tijdelijk) op je hoofd zetten.
Extreme Omstandigheden
Wil je die baret echter behouden, dan volgt er nog een 16 maanden durende vakopleiding genaamd de Voortgezette Commando Opleiding (VCO). In deze opleiding pas je alle geleerde vaardigheden toe onder extreme omstandigheden, zoals optreden in waterrijk, verstedelijkt of bergachtig gebied, maar ook met volledige uitrusting parachutespringen van grote hoogten. Ook verdiep je je in een van de vier specialisaties: (sluipschutter), comspec (communicatie), demspec (explosieven) of medic (gewondenverzorger).
De opleiding staat voor een aanzienlijk deel in het teken van wat men Direct Action (hinderlagen/overvallen) en Special Reconnaissance (verkenningen diep in vijandelijk gebied) noemt. De jongens die de VCO behalen, zijn niet zozeer de sterksten en de grootsten, maar degenen die onder elke denkbare omstandigheid onwrikbare wilskracht en besluitvaardigheid tonen. Zij mogen zich vanaf dat moment Special Forces Operator noemen en worden na afloop van de opleiding in een van de compagnieën geplaatst. Daar volgen ze als actief dienend commando een aanvullende contraterreuropleiding (CT) en volgen ze op regelmatige basis extreme oefeningen om hun kwaliteiten op peil te houden en verder te ontwikkelen. Commando's worden over heel de wereld ingezet, dus ze moeten op alles voorbereid zijn.
Levensstijl
Commando ben je niet van 9 tot 5, maar vierentwintig uur per dag. Het is geen beroep, maar een levensstijl. Eentje die zowel ruig en avontuurlijk als dankbaar en bijzonder is. Want hoe je het ook wendt of keert: het is een manier om niet alleen het beste uit jezelf te halen, maar ook uit de wereld om je heen. Je draagt immers bij aan vrede, veiligheid en stabiliteit. De kwaliteiten die je daarbij opdoet komen ook in je privéleven goed van pas. Een commando is immers stressbestendig, besluitvaardig, intelligent, dynamisch en altijd bereid om een stap verder te gaan dan de rest.
Gefascineerd door het werk van onze gecamoufleerde helden? Dan is de toffe mini-docu ‘Korps Commandotroepen: Task Force 55’ een must watch . De documentaire neemt je mee op missie en laat zien wat er allemaal komt kijken bij het uitdagende beroep van Special Forces Operator.
Heb jij het in je?
Ben jij tussen de 20 en 28 jaar, heb je minimaal Havo of MBO3 behaald en denk jij dat je de loodzware opleiding tot commando aankunt? Ben jij ook onder verzwaarde omstandigheden betrouwbaar, integer en intelligent, en sta je open voor een levensstijl die fysiek én mentaal het uiterste van je vergt? Meld je dan aan voor de Kennismakingsdagen van het KCT en test of jij geschikt bent voor een functie als commando.
Over de Kennismakingsdagen, de opleiding en de functie kun je meer informatie vinden op werkenbijdefensie.nl/commando . Daar vind je ook de trainings-app, die de perfecte voorbereiding vormt op de Kennismakingsdagen. En geloof ons: de opleiding tot commando is de vetste uitdaging die defensie te bieden heeft!
Delen met
Ook interessant